Forum o psima
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Sta psi NE SMIJU jesti.

Go down

Sta psi NE SMIJU jesti. Empty Sta psi NE SMIJU jesti.

Postaj by Pixy sub sij 23, 2010 3:42 pm

Uglavnom pričamo što sve psi trebaju jesti, što im je korisno, koji modeli prehrane su najpogodniji, suha hrana, kuhana, sirovo meso - BARF ... no evo malo i o tvarima koje psi ne bi NIKAKO smjeli jesti ...

Ponukao me na ovaj topic tekst (navodno iz pera veterinara) na Bugi o psećoj prehrani gdje se preporuča čokolada kao poslastica za psa.
Ne malo sam se iznenadila tom tvrdnjom obzirom da znamo da čokolada u sebi između ostaloga sadržava kofein i theobromin, psihoaktivne narkotike.

čokolada iako jako ukusna (na samo nama, već i psima), iako hrana koja se ponegdje naziva "hranom sreće" jer stimulira lučenje feromona, hormona zadovoljstva ..... zbog čega može kod ljudi nakon dulje obilnije uporabe čak izazvati ovisnost .... takva dakle slatka poslastica - čokolada je jaaaaaaako opasna za pse, ona je za njih pravi OTROV!

Razlog zbog čega je čokolada otrovna za pse je u njenom sastavu: kakao je tvar koju psi nisu u stanju probaviti, čak štoviše theobromin i kofein kojih u kakaou ima dosta su psihoaktivne tvari izrazito otrovne za pse.

To su tvari koje uzimanjem u organizmu izazivaju iritaciju te izazivaju nervozu i nemir, uzete u većim količinama kod psa mogu izazvati preosjetljivost, drhtanje, nesanicu, čak u nekim slučajevima blaži oblik delirija. Ovi narkotici su za psa vrlo toksični. Poseban je problem što se učinci ovih narkotika ne gube iz organizma već se akumuliraju, dakle vremenom se negativno djelovanje pojedenih posve malih količina čokolade zbrajaju i rezultati mogu biti katastrofalni ...

Ovo se posebno odnosi na theobromin zbog toga što je u organizmu psa razgradnja theobromina vrlo niska, jako usporena te se zbog toga teobromin jako dugo zadržava u krvotoku.

Dakle čokoladu koja je priređena za našu ljudsku upotrebu pas NIKAKO NE SMIJE JESTI ... postoje pseće čokolade, no na omotu svakako potražite sastav, ako piše kakao - ne kupujte to svom psu, ako mu želite dobro.

što će se dogoditi psu ako pojede čokoladu (čokoladne kekse, kolače)?

Trovanje cokoladom može biti jako ozbiljno. Ovisno o količini pojedene čokolade pojave se znakovi trovanja: najčešće prvo što ćemo zamjetiti će biti slinjenje psa, uznemirenost, otežano stajanje i hodanje, potom prilično intenzivno povraćanje ... u povraćenoj smjesi može biti i krvi. U urinu također može biti krvi. Pas će vidljivo žeđati, no u slučaju pojedene veće količine čokolade pas će početi ubrzano disati i drhtati. Nakon čega će se kočiti, desni će mu poplavjeti. Ukoliko se do tada ništa nije poduzelo, pase će se uz kočenje trzati i tresti i fatalan ishod je nemoguće izbjeći.

Znakovi trovanja čokoladom se ponekad ne moraju pojaviti odmah poslije konzumacije čokolade, može proći par sati, a obzirom da je proces prolaska čokolade kroz probavni trakt psa znatno sporiji nego kod nas ljudi, ponekad se znakovi trovanju mogu pojaviti tek nakon 20 do 24 sata.

što čokolada ima viši sadržaj kakaoa utoliko je opasnija i otrovnija za psa. Isto vrijedi i za sve namirnice koje sadrže theobromin i kofein (kava, koka kola, kava-bon ...).

Otrovna 'doza' ovisi o masi, težini i veličini psa, no isto tako i vrlo je individualna osjetljivost na čokoladu.

Prag smrtnosti prema službenom izvješću LD50 je 240 do 500 mg theobromina po kg težine psa. No psima osjetljivijeg metabolizma i manje doze su jako opasne. Postoje izvješća da je već količina od 114 mg/kg bila smrtonosna za neke pse.

Prema ovom za psa od 10 kg smrtonosna količina bila bi 114×10 = 1140 mg theobromina - kojega se može naći 15 mg po gramu težine u tamnoj čokoladi za kuhanje -> takva čokolada od 100 gr sadržava dakle 1500 miligrama theobromina ...

Zaključak donesite sami ....

Od ne tako teških trovanja za oporavak psu je potrebno i po tri dana... Od teških trovanja nema oporavka.

Stoga trebamo biti izuzetno oprezni da se pas sam ne 'posluži' čokoladom, čokoladnim bombonima ili čokoladnim kolačima ..... Opasan je i kakao prah, i sve namirnice koje ga sadržavaju.
U slučaju da nam se takva što ipak dogodi - da posumnjamo da je pas pojeo čokoladu ili što slično ne treba čekati da dođe do prvih znakova trovanja, već treba krenuti ODMAH što hitnije k veterinaru.

Veterinar najčešće (ako se stiglo na vrijeme) izazove povraćanje, potom se psu ispere želudac, dok mu se istovremeno daje infuzija intravenozno.

Možemo se samo nadati da će liječenje proteći uspješno i da trovanje neće ostaviti težih posljedica ...

http://www.gsrne.org/Chocolate.htm
http://www.provet.co.uk/health/diseases/chocolate.htm
http://www.dogownersdigest.com/news/library/chocolate-poisoning-dog-care.shtml
http://www.apogeecomgrp.com/drkevin/chocolate.html
http://www.supervet.co.uk/dog/chocolate.htm

Podulji je popis namirnica koje se psima ne bi smjele dati jesti ... od već rečene čokolade pa do svih vrsta kolača i slatkiša ... u stvari sve ono što u sebi sadržava bijeli rafinirani šećer - saharozu, psima je štetno.

Neki kažu da psi ne bi smjeli jesti niti krompir, ali ja se ne slažem, jer i najnovija istraživanja nisu pokazala štetnosti od lešo kuhanog ili pire krompira ... Pečen u masnoći već nije najzdraviji ni nama, jednako tako ni psima ...

Svinjetina (makar ne znam zašto), jednako tako svinjske kosti ne bi se trebali davati psima jesti ...

Svježi kruh isto tako - kruh može, ali mora biti stariji od dan, dva ...

Kelj, repa i mahunarke (grah i graška prvenstveno jer izazivaju nadimanje i grčeve u stomaku zbog visokog sadržaja celuloze) ...

Sušeno voće, naročito sušeno grožđe, tzv. grožđice ili suvice ... u jednom slučaju zbog velike količne pojedenih grožđica jednom irskom seteru su otkazali bubrezi i pas je uginuo, bila je riječ o pojedenih skoro 40 dkg grožđica ... no dobro je znati ...

To je skoro kao da je pojeo više od 2 kg svježeg grožđa .... mislim da samo lud čovjek može psu dati toliko grožđica jesti u jedan mah .... inače što se tiče grožđa, mi doma imamo svoju odrnu (odrinu ili visoku lozu) pred ulazom u kuću. Redovno imamo jako puno grožđa na njoj i redovno moji psi u sezoni grožđa pojedu po koje zrno dnevno ..... ali to je doslovno po koje zrno i normalno je godinama sve u redu ..... Inače logično da velike kličine takve celulozne hrane šteti želucu psa koji je ipak primarno mesojed i nije spreman probavljati celulozu u količinama većim od par miligrama dnevno ....

Dakle dalje od grožđica, čokolade, slatkiša svake vrste i naravno naših začina ..... dakle sva naša hrana jako pikantna i začinjena je zapravo pravi otrov za psa ...

Od naše hrane može se psu dati (neslana) kuhana mrkva, kuhano povrće iz juhe, meso (ne prženo, ni slano, a o papru da ne pričam) - lešo ili pečeno ..... ali ne svinjsko .... kiselo mlijeko ili bilo koja druga forma kiselog mlijeka u količinama koje ne razrijeđuju stolicu što je jako individualno, nekom psu je to 1 dcl, a drugom je i više od pola litre .... primjera radi moje kuje dok doje popiju dnevno i više od 5 l kiselog mlijeka na dan svaka (pa zamislite da to treba kupiti, donijeti doma, skuhati i skiseliti svaki dan) ali tornjaci su s mlijekom na "ti" - nekom drugom bi ovoliko mlijeka, pa makar bilo i u kiseloj formi bilo razlogom za kiruršku intervenciju ..., a ovima je izvor zdravlja.
Mogu se dati i raskuhane pileće kosti ..... osim onih cjevastih djelova batka i zabatka (te cjevaste pridržite dok psi odgrizu zglobne djelove, a cjevaste bacite) ... pileće kosti se lijepo raskuhaju i izvanredan su izvor organskog kalcija i fosfora u idealnom omjeru, a imaju i dosta hrskavice ... što je posebno dobro za zdrave hrskavice i zglobove psa ...
-->
Pixy
Pixy
Moderator
Moderator

Broj postova : 110
Points : 12824
Reputation : 0
Join date : 17.01.2010
Lokacija : Bih,Tuzla

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.