Forum o psima
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

njemački ovčar

+3
kikiriki
Katy
neno
7 posters

Go down

njemački ovčar Empty njemački ovčar

Postaj by neno pon pro 28, 2009 6:07 pm

Njemački ovčar potiče od starog njemačkog psa Hofwachtera. Prvi put se pojavljuje 1704. god. na dvoru kralja Leopolda l. Konačan oblik poslije dugogodišnje selekcije dao je Mens Emil Frederic von Stephantiz.

Godine 1899. amateri su osnovali prvo Društvo njemačkog ovčara, koje je objedinjavalo vise od 30 000 članova, raspoređenih u stotinjak klubova. Ovaj pas je hrabar, inteligentan, odan u potpunosti, poslušan, podčinjen svom gospodaru. Uvijek u stanju pripravnosti, on žestoko brani gazdu i pri najmanjoj opasnosti, cak i ako nije obučen za to.

Obdaren jednim od najboljih njihova na svetu, postao je majstor u praćenju traga. Ovaj pas sa glavnom osobinom psa koji ima potrebu da dominira, mora da bude vođen čvrstom rukom gospodara, koji ce biti sposoban da mu nametne svoju volju. Obuka će usmjeriti ponašanje životinje, na ovaj ili onaj način. Tako da on može postati opasan mehanizam napada i odbrane, ili pak u drugom slučaju izvanredan kučni ljubimac. Ovaj miran pas, Može veoma dobro da živi u stanu, pod uvjetom da mu se omogući svakodnevno trčanje i da može da se troši. Neophodno ga je kupiti kod dobrog uzgajivača, koji može da vam pruzi sve potrebne podatke o roditeljima psa i njegove karakteristike. U okviru legla, nikada ne treba izabrati štene koje izgleda super aktivno ili uplašeno, jer, prije ili kasnije, ono može da postane agresivno.

Njemački ovčar je malo izdužen, snažan i muskulozan pas. Odnos između visine i duzine, kao i stav i uglovanost nogu tako su usklađeni da omogućavaju dugačak i istrajan kas. Njegova dlaka je otporna na hladnoću. Muževnost mužjaka i ženstvenost ženke treba da su očigledni. Način na koji se pas kreće i kako se ponaša mora jasno da pokaze da je u zdravom tijelu zdrav duh i da su time stvoreni i tjelesni i psihički uvjeti koji mu omogućavaju da u svako doba i sa najvećom izdržljivošću bude korišten kao radni pas. On predstavlja skladnu sliku prirodne plemenitosti i sigurnosti koja ulijeva povjerenje. Njemački ovčar je kasač i njegov način hoda je dijagonalan redoslijed pokreta nogu. Zbog toga noge treba da su tako uglovane da pas istura zadnje noge do sredine tijela i da prednjim nogama zahvata isto toliki prostor ispred sebe, a da se pri tome linija leđa bitno ne mijenja.

Njemački ovčar je pas iznad srednje veličine. Visina u grebenu iznosi prosječno 60 cm. Treba mjeriti štapom, pošto se dlaka pritisne uz tijelo, i to po vertikali koja ide od grebena do tla, a dodiruje lakat. Željena visina za ovčara nalazi se negdje između 60 i 65 cm kod mužjaka i 55 do 60 cm u kuja. Odstupanje iznad i ispod ove mjere umanjuje radnu i uzgojnu vrijednost. Njemački ovčar je malo izdužen, snažan i muskulozan. Kosti su mu lake ali snažne. Odnos između visine i dužine, kao i stav i položaj nogu tako su usklađeni da omogućavaju dugačak i istrajan kas. Njegova dlaka je otporna na nevrijeme. Treba težiti ka dopadljivom izgledu psa, ali time ne treba dovoditi u pitanje upotrebljivost psa. Obilježja spola treba da su jasna i izrazita, sto znaci muževnost psa i ženstvenost kuje treba da su očigledni. Njemački ovčar koji odgovara pasminskom tipu ostavlja na promatrača utisak urođene snage, inteligencije i okretnosti, potpuno skladne grade u kojoj ništa nije suvišno ili nedostaje. Način na koji se pas kreće i kako se ponaša mora jasno pokazati da je u zdravom tijelu zdrav duh i da su time stvoreni i tjelesni i psihički uvjeti koji mu omogućavaju da u svako doba i sa najvećom izdržljivošću bude korišten kao radni pas. I kada je najživljeg temperamenta mora da bude vodljiv, da se prilagođava svakoj situaciji i da određene poslove izvršava sa radošću i voljom. Mora iskazivati srčanost i čvrstinu i, kad treba, mora da brani svog gospodara ili njegovo imanje. Mora da rado napada kad to njegov gospodar želi; mora da bude vrlo oprezan, pa ipak prijatan kucni prijatelj, blag u odnosu na povjerenu u okolinu, naročito prema djeci i ostalim životinjama, a otvoren u općenju sa ostalim ljudima; sve u svemu, skladna slika prirodne plemenitosti i sigurnosti koja ulijeva poštovanje.

arakteristična svojstva čistokrvnog njemačkog ovčara su: čvrstina nerva, pažljivost, iskrenost, budnost, vjernost, nepodmitljivost, kao i srčanost, borbenost i oštrina. Ova svojstva čine da je on vrlo pogodan za svaku upotrebu, a naročito se upotrebljava kao pas čuvar, pratilac, pas za zaštitu i kao pas stražar.
GLAVA GLAVA - Odgovara veličini tijela, ne treba biti teška; opći utisak da je glava suha, umjereno široka između usiju.
ĆELO - Sprijeda i sa strane gledano, ćelo je malo zaobljeno, brazde na sredini ili je slabo označena.
OBRAZI - Obrati su lagano zaobljeni sa strane i nisu izbočeni.
GORNJI DIO GLAVE - Odozgo gledano glava se od usiju ka nosu postepeno i ravnomjerno suzava, sa kosim ali ne oštro izraženim stopom i završava se dugačkom i suhom njuškom u obliku klina.
NJUŠKA - Njuška je snažna.
USNE - Usne (labrnje) su zategnute, suhe i pripijene.
NOSNIK - Nosnik je prav i gotovo usporedan sa produženom linijom ćela.
ZUBI - ubi su vrlo snažni; škarasti sjekutići oštro prelaze jedan preko drugog, ali to nije podgrizač a još manje predgrizač.
UŠI - Srednje veličine, usi su, u osnovi, široke, visoko nasađene, uspravno nošene, sa šiljastim vrhovima, naprijed okrenute. Nepoželjne su klempave usi. Diskvalificiraju se psi sa odsječenim i oborenim usima. Štencima i mladim psima usi ponekad vise do četvrtog ili šestog mjeseca, a katkad i duže.
OČI - Srednje veličine, oci su bademastog oblika. Malo koso postavljene, ali nisu "buljave". Boja očiju, po mogućnosti je tamna. Izraz očiju je živahan i "pametan".

TRUP Grudi duboke, ali ne pretjerano široke. Rebra nisu ni ravna ni bačvasto zaobljena. Trbuh umjereno pribran. Leda, uključujući i slabinski dio, ravna i snažna, ne pretjerano dugačka između grebena i sapi. Duzina trupa treba da bude veća od visine grebena. Odbacuju se kvadratični i visokonogi psi. Slabinski dio leda je širok i snažan, a sapi su duge i blago se spuštaju
REP Kitnjasto četkast, dopire do skočnog zgloba i katkad je pri vrhu u stranu zavrnut, iako je to nepoželjno. Kad pas miruje, rep u blagom luku vidi nadolje, a kad je pas uznemiren ili kad se kreće, jace savijen i podignut. Rep ne smije da bude ni pravo niti malo zakovrnuto iznad leda nošen. Umjetno prikačen rep odbacuje se.
NOGE PREDNJE NOGE
Plećke dugačke i kosa postavljene, ravne i nisu naprijed postavljene. Nadlaktica se spaja s plećkom pod gotovo pravim kutom i mora biti kao i plećka, dobro snabdjevena mišićima. Podlaktica je, gledano sa svih strana, prava. Veze su čvrste, ali ne previše krute. Laktovi nisu ni istureni niti priljubljeni.
ZADNJE NOGE
Butine široke, sa snažnim mišićima. Butnjaće prilično dugačke i sa strane gledane koso su postavljene prema odgovarajućoj dugačkoj goljenici. Skočni zglob, kao i zadnje došaplje, snažni i čvrsti.

ŠAPE Okrugle, kratke, stisnute i zaobljene. Tabani vrlo tvrdi. Nokti kratki i snažni, u većini slučajeva tamne boje. Ponekad se javljaju zaperci na zadnjim nogama. Posto zaperci većinom prouzrokuju raskrečen - širok hod, a mogu da dovedu i do ozljede nogu, treba ih odmah po rodenju otkloniti.
HOD Njemački ovčar je kasač. Njegov način hoda je dijagonalni redoslijed pokreta nogu, tj. on sustiže prednju lijevu nogu zadnjom desnom i obratno. Zbog toga njegove noge treba da su tako jedna prema drugoj postavljene, odnosno da budu u takvom kutu, da pas istura zadnje noge do sredine svog tijela i da sa prednjim nogama zahvaća isto toliki prostor ispred sebe, a da se pritom linija leda bitno ne mijenja. Kad je odnos visine i duzine pravilan i kada je duzina kostiju u odgovarajućem razmjeru, pas ima dugačak i nizak korak sto stvara utisak da pas bez ikakvog naprezanja ide naprijed. Ako je glava naprijed isturena, a rep malo uzdignut, onda se pri ravnomjernom i mirnom kasu ima utisak da, počevši od vrhova usiju pa putem vrata, leda, sve do vrha repa, postoji blago zatalasana linija.
DLAKA a) KRATKE OŠTRE DLAKE - (netochaarige) njemački ovčarski pas: pokrovna dlaka je prava da bude, po mogućnosti gusta. Svaka pojedina dlaka je prava, oštra i dobro polegla. Glava i unutrašnja strana usiju, prednji dijelovi nogu, sape i prsti obrasli su kratkom, a vrat je obrastao dugom i gustom dlakom. Na zadnjoj strani prednjih i zadnjih nogu sve do došaplja ili skočnog zgloba dlaka je duža i stvara zastavice umjerene duzine. Duzina dlake je različita, a zbog različite duzine nailazimo na veliki broj varijanti. Pretjerano kratka, dlaka kao i krtice ocjenjuju se kao mana.
b) DUGO-OŠTRODLAKI - (langstockhaarige) njemački ovčarski pas: dlaka je duža, nije uvijek prava, oštra i ne prileže potpuno uz tijelo. Naročito na unutrašnjoj strani usiju, iza usiju, na zadnjoj strani goljenice, a najvise u predjelu slabina dlaka je znatno duža i stvara , ponekad, pramenove na usima i zastavice počevši od laktova do došaplja. Zastavice na butinama su dugačke i guste. Rep je kitnjast sa lakom perjanicom. Nepoželjna je dugačka i oštra dlaka, posto nije tako otporna na nevrijeme kao normalna oštra dlaka; ali se u slučaju da je podlaka dovoljno gusta, pas ipak ostavlja za rasplod.
c) DUGODLAKI - (langhaarige) njemački ovčarski pas: dlaka je znatno duža nego u dugo-oštrodlakog psa i uglavnom stvara razdjeljak na leđima. Podlaka postoji samo u predjelu slabinskog dijela leda ili uopće ne postoji. cesto se u dugodlakih njemačkih ovčarskih pasa nailazi na uzane grudi ili na uzanu i izduženu gradu njuške. Posto je otpornost na nevrijeme, kao i upotrebljivost dugodlakih ovčarskih pasa znatno umanjena ne treba ih upotrebljavati za rasplod.
BOJA Crna, željezno siva, pepeljasto siva; mogu biti jednobojni ili sa pravilnim smeđim, žutim i sivo bijelim oznakama, a također i sa crnim plaštem; tamno osjenjeni (crna osjenjenja na sivoj i svijetlomrkoj osnovi sa odgovarajućim svjetlijim oznakama) tzv. boja vuka ili prastara boja divljeg psa. Dozvoljene su male bijele oznake na grudima. Poddlaka je, osim u crnih pasa, uvijek svjetlije boje. Konačna boja štenca može se utvrditi tek posto izbije pokrovna dlaka.
VISINA Visina u grebenu iznosi prosječno 60 cm. Željena visina za ovčara nalazi se negdje između 60 i 65 cm kod mužjaka i 55 do 60 cm kod ženki.
TEŽINA 75 - 95 lbs
GREŠKE Svaki nedostatak koji utječe na upotrebu, izdržljivost i radnu sposobnost, naročito obilježja koja ne odgovaraju pasmini i prirodi ovčarskih pasa kao sto su: nezainteresiranost, nervozan temperament, ili razdrazljivost, plašljivost, mono ili kriptorhizam, isključuju psa sa ocjenjivanja. Iz rasploda isključuju sljedeće mane: nedostatak životne snage i volje za radom, nježna ili limfaticna konstitucija, slaba izgrađenost, izrazita izbljedjelost boja. Albino psi (tj. albino pas sa potpunim nedostatkom pigmenta, kao na primjer crvena sluzokoža nosne pečurke, itd.). Zatim, veća odstupanja od veličine (preveliki ili premali), slabašni psi, pretjerano visok ili kratak u općem izgledu; pretjerano laka i teška grada; meka leda; stubast stav nogu, kao i svi ostali nedostaci koji utječu na izdasnost i izdržljivost hoda; zatim pretjerano kratka, zatupasta, pretjerano slaba, šiljasta ili izdužena njuška, a nedovoljno snažna; podgrizač li predgrizač, ili ostali nedostaci kao naročito slabi ili oštećeni zubi. I na kraju, pretjerano meka, kratka ili pretjerano dugacka dlaka, ili nedostatak podlake; oborene ili stalno lose nosene uši; zakovrnut, uvijen ili loše nošen rep; odsječene uši i rep; urođen kratak rep.

njemački ovčar 92392dec
neno
neno
Admin
Admin

Broj postova : 185
Points : 13012
Reputation : 0
Join date : 28.12.2009
Lokacija : Hrvatska, Mali Lošinj

[Vrh] Go down

njemački ovčar Empty Re: njemački ovčar

Postaj by Katy pon pro 28, 2009 6:48 pm

Mnogo lepa rasa!!!Volim ih.
Katy
Katy
Admin
Admin

Broj postova : 598
Points : 13936
Reputation : 8
Join date : 03.11.2009
Lokacija : Srbija

https://forumopsima.forumhr.com

[Vrh] Go down

njemački ovčar Empty Re: njemački ovčar

Postaj by kikiriki pon pro 28, 2009 7:02 pm

meni se nemacki ovcar mnogo svidja.predivan je. Nemacki ovcar
kikiriki
kikiriki
Aktivan član
Aktivan član

Broj postova : 288
Points : 13280
Reputation : 1
Join date : 25.12.2009
Lokacija : srbija

[Vrh] Go down

njemački ovčar Empty Re: njemački ovčar

Postaj by Katy pon pro 28, 2009 9:33 pm

Stvarno jeste...Videla sam na netu da su lose naravi,ujedljivi i nervozni...A ja mislim sasvim suprotno!Neno20 da li je to tacno?
Katy
Katy
Admin
Admin

Broj postova : 598
Points : 13936
Reputation : 8
Join date : 03.11.2009
Lokacija : Srbija

https://forumopsima.forumhr.com

[Vrh] Go down

njemački ovčar Empty Re: njemački ovčar

Postaj by neno pon pro 28, 2009 10:16 pm

čuj,kažu ljudi koji ih imaju i s kojima pričam da jesu. moj osobno je. ne voli baš ljude,neznam kako da ti objasnim ali sve nekako tjera po svojoj volji. mazi se kad se njemu mazi,što se tiče igre za to je stalno.kada spava ne voli da ga se dira i dosta je tvrdoglav.sada neznam jer zato što je max razmažen ili što mu je to urođeno.
možda griješim ali kojeg god znam,sve što piše o njima je istina,naravno uvjek ima iznimaka...
neno
neno
Admin
Admin

Broj postova : 185
Points : 13012
Reputation : 0
Join date : 28.12.2009
Lokacija : Hrvatska, Mali Lošinj

[Vrh] Go down

njemački ovčar Empty Re: njemački ovčar

Postaj by Katy pon pro 28, 2009 10:50 pm

Aha...Hvala!Ali su super,preslatki su!!!
Katy
Katy
Admin
Admin

Broj postova : 598
Points : 13936
Reputation : 8
Join date : 03.11.2009
Lokacija : Srbija

https://forumopsima.forumhr.com

[Vrh] Go down

njemački ovčar Empty Re: njemački ovčar

Postaj by kikiriki pon oľu 08, 2010 4:27 pm

znam da slika nije potrebna jer je ova rasa fenomenalna ali evo:
njemački ovčar Fdsc00470m66e81b2
a ovo je crni nemacki ovcar
njemački ovčar Fdsc00473m2806e46
kikiriki
kikiriki
Aktivan član
Aktivan član

Broj postova : 288
Points : 13280
Reputation : 1
Join date : 25.12.2009
Lokacija : srbija

[Vrh] Go down

njemački ovčar Empty Re: njemački ovčar

Postaj by Nec0 pon oľu 08, 2010 10:38 pm

Naravno mislim da znate svi da i ja imam njemackog ovcara.Oni su vrlo pametni i divni psi... Nemacki ovcar
Nec0
Nec0
Moderator
Moderator

Broj postova : 213
Points : 13201
Reputation : 3
Join date : 06.11.2009
Lokacija : Bosna i Hercegovina-Republika Srpska(Bosanska Gradiska)

[Vrh] Go down

njemački ovčar Empty Re: njemački ovčar

Postaj by neno pon oľu 08, 2010 10:59 pm

neco ajde predstavi svog ovčara kad uhvatiš vremena. Very Happy
neno
neno
Admin
Admin

Broj postova : 185
Points : 13012
Reputation : 0
Join date : 28.12.2009
Lokacija : Hrvatska, Mali Lošinj

[Vrh] Go down

njemački ovčar Empty Re: njemački ovčar

Postaj by Nec0 sri oľu 17, 2010 5:09 pm

ok,sutra cu mozda...imam danas uciti moram ici sada...
Nec0
Nec0
Moderator
Moderator

Broj postova : 213
Points : 13201
Reputation : 3
Join date : 06.11.2009
Lokacija : Bosna i Hercegovina-Republika Srpska(Bosanska Gradiska)

[Vrh] Go down

njemački ovčar Empty Re: njemački ovčar

Postaj by zeljka63 ned tra 01, 2012 11:39 pm

Pozdrav!
Imam psa(njemački ovčar...) za kojeg nisam siguran da li je čistokrvan.
Jedna šapa mu je bijela, ima na prsima isto bijelo. Sve ostalo,cini mi se da je u redu.
http://imageshack.us/content_round.php?page=done&l=img585/9796/dsc003152o.jpg

zeljka63
Početnik
Početnik

Broj postova : 8
Points : 10321
Reputation : 0
Join date : 05.03.2012

[Vrh] Go down

njemački ovčar Empty Re: njemački ovčar

Postaj by zeljka63 uto tra 03, 2012 11:51 pm

Mož li mi tko reći s kojom pasminom je križan ovaj pas.
https://2img.net/r/ihimg/photo/my-images/692/dsc00313ccgh.jpg/

zeljka63
Početnik
Početnik

Broj postova : 8
Points : 10321
Reputation : 0
Join date : 05.03.2012

[Vrh] Go down

njemački ovčar Empty Re: njemački ovčar

Postaj by Kaća sri tra 04, 2012 4:24 pm

E odavde ti stvarno izgleda kao NO.Naravno,ima tu i još nekih rasa.

Kaća
Aktivan član
Aktivan član

Broj postova : 34
Points : 10381
Reputation : 4
Join date : 26.02.2012

[Vrh] Go down

njemački ovčar Empty Re: njemački ovčar

Postaj by mario007 čet lis 11, 2012 6:36 pm

superr suuu i ja bi htio jednog ali još nisam ga uzeo bounce

mario007
Početnik
Početnik

Broj postova : 5
Points : 9657
Reputation : 0
Join date : 11.10.2012

[Vrh] Go down

njemački ovčar Empty Re: njemački ovčar

Postaj by Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.