Forum o psima
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Stafordski Bul Terijer

Go down

Stafordski Bul Terijer Empty Stafordski Bul Terijer

Postaj by dzander pet lis 15, 2010 11:28 pm

Staffordshire Bull Terrier

IZGLED:
Stafordski bul terijer mora odavati utisak velike snage u odnosu na svoju veličinu. To je dobro građen pas, mišićav ali okretan i graciozan. Glava kod ovog psa je kratka, široka, mišići na obrazima veoma izraženi, stop veoma izražen, kratak vilični deo. Uši su kratke, u vidu poluruže ili poludignute. Uši koje slobodno padaju i sasvim špicaste uši se kažnjavaju. Oči su tamne boje, okrugle i srednje veličine. Najpoželjnije oči kod ovog psa su crne. Njuška je srednje dužine, zaobljena u gornjem delu i naglo se skuplja ispod očiju. Vilice dobro istaknute, donja je jaka i čvrsta. Usne su čvrste i dobro priležuće, bez delova koji vise. Gornji sekutići su u uskom dodiru sa prednjom stranom donjih sekutića (makazasto zubalo). Njuška je apsolutno crna. Vrat je mišićav, kratak, postepeno se spušta ka ramenima. Telo je kratko, snažno, sa ravnim leđima. Grudni koš dubok i širok sa lepo svedenim rebrima. Stomak umereno prikupljen. Rep srednje dužine i nisko usađen. Šape su jake, srednje veličine. Dlaka je kratka, gusta, čvrsta pri dodiru i sjajna. Dozvoljene boje kod ovog psa su crvena, bledo žuta, bela, crna, plava ili bilo koja pomešana sa belom. Poželjna visina je od 35 cm do 40 cm. Težina kod mužjaka oko 17 kg, kod ženke oko 15 kg. Kažnjava se depigmentacija njuške, svetle oči ili kapci bez pigmenta, suviše dug ili nepravilno nošen rep, predgriz ili podgriz. Špicaste ili savijene uši. Mužjak mora imati oba testisa.

KARAKTER:
Stafordski bul terijer je hrabar pas, veoma inteligentan i snažan. Sve to zajedno u kombinaciji sa velikom ljubavi prema čoveku (naročito deci) i njegova psihička stabilnost, čini ga jednim od najsvestranijih pasa.
U Engleskoj ima nadimak "nanny dog" (pas dadilja).

ISTORIJA:
Nastanak ove pasmine treba vezati za prohujala stoleća i poznati ”bull-baiting”. Za borbe sa bikovima i medvedima, a od 1835. godine samo sa drugim psima, pripremani su psi dobijeni iz dobro planiranih ukrštanja. Centar odgoja ovih boraca, o cijem potomku sada govorimo, bio je ”Black Country” (okolina grofovije Staffordshire), a glavni kreatori “čuda od psa” tamošnji rudari i mineri. Uz već dokazanog borca –buldoga i svoje stare pasmine koje su čistile okna od štakora, u parenja su ubacili kratkodlakog foksterijera, belog engleskog terijera i nešto kasnije mančester terijera. Selekcija je bila oštra, kao i u slučaju drugih borbenih pasmina i imala je nekoliko primarnih zahteva: snagu, izdržljivost, inteligenciju i zagrižljivost.
Stafordski bul terijer je i do danas sačuvao sve te osobine. One su u kombinaciji sa iznenađujuće visokim stupnjem inteligencije i odanosti gospodaru učinile ovog psa vrlo popularnim i cenjenim u celom svetu. Na žalost, put do priznanja i popularizacije pasmine bio je dug i trnovit, tako da su psi tipa ”Bull-and-Terrier”, tek 1935. godine priznati od strane The Kennel Club of Great Britain i to pod imenom Stafordski bul terijer.
Dve velike prepreke koje su gotovo uništile ovu rasu su borbe pasa i bulterijer. Naime, istovremeno sa uobličavanjem SBT-a, rađala se još jedna nova pasmina – bulterijer, kojeg je James Hinks iz Birmingema tako originalno udesio da su zaneseni kinolozi očarani njime skoro i zaboravili na skromnog borca iz Staforda.
Borbe pasa su takođe usporile popularizaciju rase. Pritisak javnosti a još više policije je gotovo iskorenio taj ”sport” a pasmini je ostala etiketa ”mašina za ubijanje”, koje se sporo i mučno oslobađala.
Ali uprkos svim nevoljama originalni ”Bull-and-Terrier” se ipak održao i to zahvaljujući svojoj naravi. Iza grubog izgleda krilo se jedno veliko srce, beskrajno osećajno i odano gospodaru. Pravi ljubitelji pasa nisu mogli a da tu odanost ne uzvrate istom merom. Upravo zahvaljujući tome rasa je spašena. Pred I svetski rat pojavili su se psi kod kojih je bila ustanovljena ravnoteža telesnih i karakternih osobina, što je i bio cilj kreatora – kinologa.
Godina 1928. se smatra početkom samostalnog postojanja. O estetskom izgledu se vodilo manje računa pa su odgajivači bili rasterećeni sa te strane ali se nazirala jedna ustaljenost - simpatičan, nabijen pas, odan čoveku.
Iako veoma snažan i mišićav, njegov izgled odudara od elegancije kakvu srećemo kod kućnih terijera ili paradoksalnih linija kod bulterijera. Njegov eksterijer je za oko prilično skroman i ne odgovara slici kakvu imamo o borbenim psima. Po mnogima liči na mešanca sa naših ulica (one krupnije) a neki su ugledavši njegovu fotografiju zaključili: ”Ovo je običan pas”. Listajući stare engleske novine i kinološke brošure zapaža se da su ovakvi psi najčešće pobeđivali u borbama. Za ovakve borbe potreban je snažan, brz i čvrst pas koji može lako prebroditi silne stresove kao i svaki pravi borac. Zato su oni već tada jako uzgojno selekcionisani u tom pravcu.
Još oko 1900. godine počela se voditi i neslužbena uzgojna knjiga, isključivo po privatnoj inicijativi. Precizno vođena, ona je kasnije odigrala veliku ulogu u registraciji SBT-a od strane engleskog kinološkog kluba. Zanimljiv je podatak da se ime stafordski bul terijer počelo koristiti tek dvadesetih godina ovog stoleća. Sve do tad korišćeni su nazivi pit dog, bull-and-terrier, pit bull terrier.
Početkom 30-ih stvoreni su solidni uslovi za dalji razvoj rase: desetak porodica je već generacijama uzgajalo te pse tako da je postojao dovoljan broj kompetentnih osoba da pravilno usmeri odgoj ovih pasa. Krajem 1934. godine, raspravljala je skupina zanesenjaka na nizu neformalnih sastanaka o mogućnosti osnivanja pasminskog kluba. Do službenog osnivanja Kluba došlo je 25. marta 1935. godine na sastanku koji je Joe Mallen (koji je kasnije postao legendarno ime u istoriji ove pasmine) organizovao u svom hotelu “Old Cross Guns Hotel” u Creadley Heathu. Tom čuvenom skupu prisustvovalo je više od 40 odgajivača sa najmanje 20 godina iskustva u radu sa SBT-ima. Za prvo rukovodstvo su izabrani: Joe Mallen (počasni predsednik), Jack Barnard (predsednik) i Joe Dunn (sekretar)
Premda se većina prisutnih zalagala za naziv “The original Staffordshire Bull Terrier”, engleski Kennel Club to nije prihvatio. Reč “original” (originalni, izvorni) verovatno je odazvala želju da se označi kako ova pasmina direktnije potiče od “Bull-and-terriera”, nego Hinksov bulterijer. Selekcija koja je potom usledila na Ostrvu uglavnom je “peglala” njegov karakter kako bi se od borbenog psa dobio porodični pas, vezan za ukućane i strpljiv sa decom. Eksterijer je i dalje ostao isti – snažan, moćna figura, bez ”sladunjavih” eksterijernih linija koje bi krile njegovu tešku i napornu prošlost.
Veruje se da su ovi psi 1880-te godine donešeni u Severnu Ameriku i daljim ukrštanjem različitih linija stvoren je teži i višlji pas danas poznatiji kao Američki Stafordski Terijer, otud i sličnost između ove dve rase.

STANDARD:
OPŠTI IZGLED: SBT je pas kratke dlake. On treba da odaje utisak velike snage za njegovu veličinu, mora biti mišićav, pokretan ali i graciozan.
KARAKTERISTIKE: Kroz istoriju stafordski bul terijer, ocrtava se neustrašivom hrabrošcu, visokom inteligencijom i snagom. Ovo zajedno sa njegovom ljubavlju za prijatelje, posebno za decu, psihička stabilnost, čine ga jednom od najboljih svestranih rasa.
GLAVA: Kratka, široka, sa veoma izraženim mišićima obraza, stop izražen, kratak vilični deo, nos crne boje.
ZUBALO: Makazasto. Predgriz i podgriz se kažnjavaju.
OČI: Najbolje su crne oči, ali se mogu tolerisati i svetlije, ako su u skladu sa bojom dlake. Okrugle, srednje veličine, pogled jasan i prijateljski.
UŠI: Ružino uvo ili poludignuto. Ne velike uši. Sasvim špicaste ili viseće uši se kažnjavaju.
VRAT: Mišićav, kratak, postepeno se spušta ka ramenima.
PREDNJE NOGE: Noge prave, jakih kostiju, široko postavljene, ramena dobro povezana.
TELO: Kratko, snažno, ravnih leđa, jako. Grudni koš dubok i širok sa lepo svedenim rebrima. Stomak umereno prikupljen.
REP: Srednje dužine, nisko usađen, treba da liči na dršku za staru vodenu pumpu.
ŠAPE: Jake, srednje veličine.
DLAKA: Kratka, gusta, priljubljena uz kožu.
BOJA: Crvena, bledo žuta, bela, crna, plava ili bilo koja od njih pomešana sa belom.
VELIČINA: Visina oko 35-40 cm. Nije previše debeo. Masa mužjaka oko 17 kg, ženke oko 15 kg.
MANE: Svetle oči ili ružičasti očni kapci. Rep loše nošen ili predugačak. Spicaste ili savijene uši. Predgriz ili podgriz. Ružičast (Dudley) nos.
Mužjaci moraju imati dva razvijena i u skrotum spuštena testisa.

Ako zelite da saznate nesto vise o ovoj kod nas retkoj rasi, ucinite to na sajtu www.dzander.co.cc u odgajivacnici "DZander"

dzander
Početnik
Početnik

Broj postova : 2
Points : 11820
Reputation : 0
Join date : 15.10.2010

[Vrh] Go down

Stafordski Bul Terijer Empty Re: Stafordski Bul Terijer

Postaj by dzander pet lis 15, 2010 11:30 pm

Stafordski Bul Terijer 2qcdm41

dzander
Početnik
Početnik

Broj postova : 2
Points : 11820
Reputation : 0
Join date : 15.10.2010

[Vrh] Go down

Stafordski Bul Terijer Empty Re: Stafordski Bul Terijer

Postaj by kikiriki ned lis 17, 2010 2:12 pm

Stafordski Bul Terijer Stafordskibulterijer3
kikiriki
kikiriki
Aktivan član
Aktivan član

Broj postova : 288
Points : 13268
Reputation : 1
Join date : 25.12.2009
Lokacija : srbija

[Vrh] Go down

Stafordski Bul Terijer Empty Re: Stafordski Bul Terijer

Postaj by Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.